Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.
|
Rodzaje makaronów:
|
Anelli
| Agnolotti
| Bavette, Bavettine
| Bigoli
| Cannelloni
| Conchiglioni
| Eliche
| Farfalle, Farfalline, Farfalloni
| Fusilli
| Gemelli
| Gnocchi, Gnocchetti
| Lasagne, Lasagnette
| Linguine
| Penne, Penne Rigate
| Pizzoccheri
| Ravioli
| Rotelle, Ruote
| Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
| Spighe
| Tagliatelle
| Tortellini | Pasta |
|
Bigoli
Bigoli (także: bigui, pincinelli, w Toskanii podobny makaron to pici[1]) – rodzaj włoskiego makaronu, wywodzącego się z regionu Veneto.
Bigoli ma formę długich nitek zbliżonych w typie do spaghetti, jednak o dużej średnicy (około 3 mm).
Wytwarzany jest z pełnej mąki (odmiana miękka pszenicy lub gryczanej[2]) albo z semoliny[3].
Dawniej w produkcji używano kaczych jaj[4].
Tradycyjnie podaje się go z dwoma podstawowymi sosami: z kurzej wątróbki lub z cebulowo-sardelowym[5].
|